Ako trénovať pozornosť u detí? Postačí, keď máte polhodinu času

Nepotrebujete kupovať drahé hry. Bez čoho sa však nezaobídete je trpezlivosť a režim. Spísali sme jednoduchý základ toho, ako trénovať pozornosť u detí!

Ako trénovať pozornosť u detí? Postačí, keď máte polhodinu času

Pozornosť i sústredenie sa dajú naučiť. Začnite ale včas! 

Pozornosť môžeme precvičovať už u batoliat, samozrejme veľmi jednoduchými krokmi. Môže ísť napríklad o zapnutie gombíka alebo ukladanie kociek do krabice. Aj keď máme pocit, že na to, aby deti rozvíjali svoje schopnosti, je potrebné zamestnať ich rôznorodými podnetmi, opak je pravdou. Menej je viac, a je dobré sústrediť dieťa vždy len na jednu vec, ktorej venuje plnú pozornosť. 

Väčšie deti, ktoré sú schopné lepšie pochopiť jednoduchú požiadavku, by mali mať svoje povinnosti, ktoré sa pravidelne opakujú – napríklad, že si každý večer upracú hračky do poličky alebo si každé ráno ustelú posteľ. Ak tieto úkony vyžadujeme pravidelne, trénujeme tým schopnosť sústrediť sa na to, že každá činnosť sa bude každý de§ opakovať a je treba ju každý deň splniť. 
Nebuďme však na svoje deti príliš nároční: napríklad taký prváčik sa prirodzene dokáže sústrediť asi 15 minút.

Deti - ilustračný obrázok

Na pozornosť vplýva aj prostredie

Vždy sa snažte zvoliť pokojné miesto bez rušivých elementov, ako sú ostatní rodinní príslušníci alebo hluk z ulice. Vypnite rádio aj televíziu (nestačí stíšiť zvuk, vypnite aj obraz). Veľmi prospešný je pobyt na čerstvom vzduchu. A to nielen vtedy, keď si spoločne trénujete pamäť. Vonku sa deťom lepšie okysličuje mozog, navyše je dôležité aj vykompenzovať si duševnú aktivitu tou fyzickou, teda pohybom. 

Ako trénovať mozog u detí? S obyčajným pexesom! 

Existuje mnoho moderných hier na tréning sústredenia, ale často vychádzajú z osvedčeného základu, ktorým je pexeso. Zmyslom hry je nájsť dva rovnaké obrázky. Starším deťom to môžeme trochu skomplikovať: kúpte dve sady pexesa a dajte im za úlohu nájsť rovno štvorice rovnakých obrázkov. Maličkým deťom zas možno hru uľahčiť a použiť len polovicu obrázkov. 

Vymyslite si vlastný vtipný príbeh

Samozrejme, postačí aj, keď budete predčítavať rozprávku, originálne príbehy, do ktorých zapojíte napríklad aj ďalších členov rodiny, však upútajú viac. Dieťa bude mať za úlohu tlesknúť zakaždým, keď započuje vopred určené slovo. Hru možno urobiť aj náročnejšou, a to tak, že dieťa si bude musieť zapamätať aj to, koľkokrát sa hovorené slovo v príbehu objavilo
Nezabúdajte, že sústredenosť rodiča sa premieta do sústredenosti dieťaťa

Len tak ľahko ho neprekabátite. Pokiaľ budete trénovať pozornosť detí po náročnom dni v práci a myslieť pritom budete na to, čo uvariť na večeru a že na víkend idete navštíviť svokru, ťažko sa spoločne dopracujete k pozitívnemu výsledku. Deti si všimnú, že svoju pozornosť sústredíte na niečo iné a vezmú si z vás zlý príklad. 

Spôsoby, ako trénovať pozornosť u detí, nie sú vôbec zložité a už vôbec nie časovo náročné. Dajte preto do danej polhodinky svoje maximum! 
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa