Vyskúšajte hry na pamäť pre deti s vecami, ktoré máte doma!

Pamäť každého z nás zažíva najväčší nápor počnúc školskou dochádzkou. Ale aj tak je ešte veľa vecí, ktoré si musíme počas života zapamätať. Máte pocit, že aj vy by ste potrebovali trochu potrénovať mozog? Existujú jednoduché hry na pamäť pre deti!

Vyskúšajte hry na pamäť pre deti s vecami, ktoré máte doma!

Pamäť ako databáza mozgu

Pamäť si môžeme predstaviť ako akúsi databázu všetkého. Stručne povedané, ide o schopnosť mozgu prijímať, spracovávať a uskladňovať informácie, s ktorými je možné ďalej pracovať. Pamäť pracuje v 3 fázach. Celý proces začína kódovaním, kedy dôjde k uloženiu vizuálnych, akustických a ďalších vnemov do pamäte. Nasleduje proces retencie alebo uchovanie vnemu v pamäti. Do tejto fázy už vstupuje vlastná motivácia či angažovanosť uchovať si danú vec v pamäti. A poslednou fázou je reprodukcia, čiže vybavenie si spomienky.

Tréning robí majstra - aj v pamäti

Nečinnosť a nedostatok podnetov rozhodne neprospieva, naopak pamäť treba pravidelne trénovať. Nájdite si napríklad chvíľku medzi popoludňajším hraním a zaraďte do programu hry na pamäť pre deti. Ponuka takýchto hier a hračiek je v obchodoch pomerne široká, ale skúste pre začiatok zapojiť svoju fantáziu, nech nemusíte zbytočne míňať.

Hry na pamäť pre deti s vecami, ktoré už máte doma:

1. Staré dobré pexeso

Pexeso baví deti snáď všetkých vekových kategórií. Stačí si len vybrať, či budete hľadať dvojicu princezien, rozprávkových postavičiek alebo napríklad strojov. Okrem trénovania pamäti, je skvelé aj pre rozvoj zrakového vnímania a rozlišovania a pozornosti. Pexeso nie sú len nejaké obrázky – trénuje sa tu schopnosť zapamätať si dve rovnaké motívy a systematické uvažovanie.

 

hrajúce sa dievčatko

2. Kimova hra na pamäť

Kimovky sú skvelé na zrakovú pamäť aj vnímanie. Nepotrebujete k nim žiadne extra vybavenie, a navyše ich môžete zakaždým obmeniť. Rozhliadnite sa okolo seba a vyberte napríklad 4-6 predmetov a položte ich na stôl pred dieťa. Dajte mu chvíľku, nech si predmety prezrie a zapamäta, a po chvíli ich schovajte. Potom už len stačí dieťa vyspovedať, čo všetko si stihlo zapamätať. Pokiaľ vás táto hra bude baviť, jednoducho môžete pridávať predmety, alebo skracovať časový limit.

3. Čo sa zmenilo?

Ďalší typ hry na pamäť pre deti, ku ktorej nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Hry typu „čo sa zmenilo“ sú skvelé na precvičovanie pamäti, ale aj na rozvoj pozornosti a zrakového vnímania. Skúste byť stredobodom pozornosti vy, bábika alebo napríklad kútik v detskej izbičke. Stačí, aby si konkrétnu vec či osobu deti prezreli a potom je na vás, aké zmeny vymyslíte. Môžete zmeniť účes, nasadiť si okuliare alebo zmeniť oblečenie. Obľúbenej bábike vymeníte šatôčky a cumlík. Vašej kreativite sa medze nekladú a uvidíte, že deti budú nadšené..

Aj keď sa zdá, že ide o hry na pamäť pre deti sú jednoduché ako facka, využijete ich aj so starými rodičmi. Aj u nich je nesmierne dôležité trénovať pamäť, ktorá má vo vyššom veku tendenciu zhoršovať sa. 


 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa