Ako na ryby bez kostí pre deti a prečo sú také zdravé?

Často jeme ryby len výnimočne preto, že ich nevieme jednoducho pripraviť. Je to škoda, pretože žiadna iná potravina neobsahuje toľko omega-3 a vitamínu D. Viete, ako vyberať ryby bez kostí pre deti?

Ako na ryby bez kostí pre deti a prečo sú také zdravé?

Sú všetky ryby vhodné pre malé deti?

Áno aj nie. Riaďme sa rozumom a tiež pravidlom, že všetko s mierou. Pre väčšinu potravín platí, že ak si ich dá dieťa občas v adekvátnom množstve, neuškodia mu. Stačí nám to ale? Ryby by sme mali všetci jesť niekoľkokrát týždenne a to už nie je úplne málo. Preto je fajn vedieť, že niektoré ryby môžu mať vyšší obsah ťažkých kovov a najmä u detí a tehotných by sme ich mali jesť skôr sporadicky a namiesto nich zaradiť iné druhy. 

V každom prípade neprepadajte panike – rybie mäso je kontrolované a dlhodobo si udržuje bezpečnosť a kvalitu. 

Ryby, ktoré sú pre deti menej odporúčané, nie však vyložene nevhodné, sú tie na vrchole potravinového reťazca. Veľké dravé ryby, ako sú mečiar, žralok, šťuka alebo zubáč preto pripravujte menej často, než napríklad lososa či kapra. Skôr než na druhy ryby dbajte na dobrú prípravu. Surové ryby totiž predstavujú potencionálne riziko a deti by ich skutočne nemali jesť. Nikdy im nepodávajte ani rybu, ktorá nie je čerstvá a nie ste si istí jej kvalitou. 

Bojíte sa rybích kostí?

Alebo ste úprimne povedané leniví ich z mäsa vyberať? Žiadny zázračný trik na to, ako na ryby bez kostí pre deti, bohužiaľ neexistuje. Zato sa už vo veľkej miere dajú zohnať vykostené filety, a tie nám uľahčia prácu o 90 %. Nespoliehajte na to, že tam zaručene nenájdete jedinú kostičku. Pre malé deti odporúčame mäso pretrieť medzi prstami a pre istotu sa presvedčiť.

Ryby bez kostí pre deti majú už skoro v každom obchode. Nemusíte hľadať len tie chladené – často sú v skutočnosti už rozmrazené, pretože ďalekú cestu z mora na náš stôl by nezvládli bez úhony. Paradoxne tak môžu byť kvalitnejšie mrazené ryby, ktoré boli zamrazené hneď po ulovení a prvé rozmrazenie prebehne až v našej kuchyni. Na to, aby ste zistili, akú ryby držíte v ruke, je dôležité čítať podrobne etiketu. Je fajn trochu pátrať, nájsť si filety, ktoré nám chutia a potom sa už len držať osvedčenej značky.

Možnosťou sú aj konzervy, ktoré tiež často obsahujú ryby bez kostí pre deti. Len dajte pozor na to, že tu môže byť aj vysoký obsah soli alebo tukov, ak je to ryba v oleji. V každom prípade je lepšia rybia konzerva, než žiadna ryba.

Kvôli čomu vlastne jeme ryby?

Samozrejme pre ich ľahkú stráviteľnosť a pestrosť v jedálnom lístku. My teraz ale máme na mysli živiny, ktoré ryby a morské plody obsahujú. Nikde inde totiž nenájdete takú vysokú koncentráciu dobre využiteľných omega-3 mastných kyselín a tiež vitamínu D. Obidve látky chýbajú celej populácii. U detí to vadí preto, že sa rýchlo vyvíjajú a ich orgány potrebujú dostatočný prísun živín. Omega-3 sú palivom pre mozog a nervovú sústavu a ak chceme deťom dopriať, rozhodne by nemali v ich jedálnom lístky ryby chýbať. Prospievajú taktiež srdcu a zraku. Vitamín D je bezpochyby kľúčový na podporu imunitného systému a tiež on nám často chýba. Ryby sú preto veľmi dobrou možnosťou, ako si zaistiť pravidelný príjem omega-3 a vitamínu D a zároveň obohatením stravy detí i dospelých.



OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa