Vitamín D a B9 – najlepšie tehotenské vitamíny

Mamičkám v očakávaní sa obvykle odporúča obohatiť jedálny lístok. Aké sú tie najlepšie tehotenské vitamíny, ktoré by vám skutočne nemali chýbať?

Vitamín D a B9 – najlepšie tehotenské vitamíny

Mať dostatok živín je veľmi dôležité

Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. V tehotenstve to platí o to viac, pretože z našich zásob čerpá aj dieťatko. Naraz je tu obdobie, ktoré na nás kladie vysoké nároky. Vitamíny a minerály musia vystačiť pre dva životy a poskytnúť im potrebnú výživu a energiu na rast. 

Ak ste doteraz svoj jedálny lístok brali na ľahkú váhu, je najvyšší čas byť poctivejší. Snažte sa o maximálnu pestrosť a najmä sa nezanedbávajte. Mnoho mamičiek je totiž celkom dobre, ale veľmi málo! 

K pestrému jedálnemu lístku pridajte najlepšie tehotenské vitamíny

Je ideálne, ak všetky živiny prijmete vďaka bežným potravinám. Počas tehotenstva sa ale ženy predsa len stretnú s odporúčaním, aby niektoré vitamíny doplňovali formou výživových doplnkov. To preto, že nároky organizmu sú vysoké a bežná konzumácia ich nestačí pokryť. Ide o tieto tehotenské vitamíny:

Vitamín D a B9 – najlepšie tehotenské vitamíny - ilustračný obrázok

Vitamín B9 – kyselina listová

Nájdeme ju zelenej listovej zelenine, ako je kel, špenát, šalát, rukola, alebo napríklad brokolica a špargľa. Bohužiaľ je ale v praxi dosť ťažké zjesť každý deň toľko zeleniny, aby sme získali adekvátne množstvo kyseliny listovej. Z toho dôvodu sa vitamín B9 radí medzi najlepšie tehotenské vitamíny, ktoré by mala užívať každá tehotná žena, ale aj mamička po pôrode. 

Kyselina listová má obrovský vplyv na vývoj a funkciu mozgu a nervovej sústavy dieťaťa od samého začiatku. Proces zrania mozgu ale pokračuje aj v prvých mesiacoch a rokoch života a tak je fajn dopriať si listovku aj počas dojčenia, aby jej malo bábätko dostatok. Prospieva samozrejme aj matke samotnej. 

Vitamín D doplňujte rybím tukom

Déčko nám chýba skoro všetkým. Na vine je niekoľko faktorov – žijeme v takom podnebí, ktoré neposkytuje dostatok slnečného svitu po celý rok. Navyše sme až príliš zatvorení v budovách a bez slniečka sa nám vlastný vitamín D nedokáže syntetizovať. Potravinovým zdrojom Déčka sú ryby a rybí tuk – ale u nás máme jednu z najnižších spotrieb v Európe. 

Vitamín D potrebujú nielen nastávajúce mamičky. Pre každého je to dôležitá podpora imunitného systému a tiež výživa pre kosti a zuby. Vitamín D totiž pomáha ukladať vápnik do kostí. 

Pre bábätko je Déčko dobré z rovnakého dôvodu – podporuje obranyschopnosť a pomáha počas vývoja kostry. 

Mamičky by preto mali do jedálneho lístka zaradiť niekoľkokrát týždenne ryby, alebo rybí tuk. Okrem vitamínu D totiž obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vynikajúce na podporu vývoja mozgu a srdca dieťaťa. 
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa