Vitamín B pre deti – aké má zdravotné benefity a ktorý si vybrať

Prečo je vitamín B pre deti dôležitý? A existuje len v jednej forme? Spísali sme tie najzásadnejšie informácie, ktoré by mala poznať každá mamička.

Vitamín B pre deti – aké má zdravotné benefity a ktorý si vybrať

Nie je len jediný vitamín B

Všeobecný pojem „vitamín B“ je totiž v skutočnosti celá skupina vitamínov B, ktoré zvyčajne nájdeme vo výživových doplnkoch pohromade. Každý z nich nám prospieva trochu inak a pre čo najlepšiu účinnosť je škoda niektorý z nich vynechávať. Každý vitamín B je rozpustný vo vode, nie je teda nutnosťou užívať ich spoločne s nejakým tukom. A pretože jednotlivé vitamíny skupiny B majú rôzne pole pôsobenia, líšia sa aj ich zdroje.


Kvasnice, vnútornosti a obilniny – tu nájdete vitamín B pre deti najviac

Všeobecne môžeme zdroje vitamínu B rozdeliť na živočíšne (v tomto prípade sú na neho veľmi bohaté vnútornosti, o niečo menej mäso a vajíčka) a rastlinné. Tu si môžeme vyberať predsa len o trochu viac. Okrem obilnín obsahujú vitamín B aj semienka, oriešky, ale aj celozrnné a cereálne produkty, ktoré často kombinujú viac rastlinných zdrojov vitamínu B. Musíme spomenúť aj strukoviny – okrem béčka sú cenným zdrojom vlákniny a bielkovín a z nutričného hľadiska sú výbornou potravinou vhodnou na častú konzumáciu.


Kyselina listová – vitamín B pre deti už od prvých dní

Ale nie od prvých dní na svete! Kyselina listová, alebo vitamín B9, sa podieľa na vývoji plodu od samého začiatku. A úplne ideálne je, ak ju žena dopĺňa už pred otehotnením. Po celú dobu tehotenstva a počas dojčenia je tento vitamín B pre deti aj pre mamičku jednou z najdôležitejších živín. Podieľa sa na správnom fungovaní imunity, na bunkovom delení a spoločne so železom na krvotvorbe. Kyselina listová je dôkazom, že na dostatočný príjem vitamínov u detí by sme mali myslieť naozaj skoro.


Pre mozog, nervovú sústavu a správny duševný vývoj

Niacín, čiže vitamín B3, napomáha uvoľňovať energiu z potravy a vstrebávať živiny. To je však taký bonus k jeho hlavnej funkcii: podieľa sa na normálnom fungovaní nervovej sústavy a na uchovávaní duševnej pohody. Dospelí tiež ocenia to, že vitamín B3 pomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania, najmä pri náročných životných chvíľach. V období rastu, ktoré je pre telo o niečo náročnejšie, má organizmus väčšiu spotrebu vitamínov. Hoci sa snažíte do jedálnička zaraďovať potraviny bohaté na vitamíny, nemusí to tak úplne stačiť.


Vitamín B patrí do skupiny základných vitamínov, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde. Hoci tu hovoríme o dôležitosti pravidelného príjmu vitamínu B u detí, samozrejme by sme na seba nemali zabúdať ani v dospelosti.

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa