Čo je to stévia? Bylinka, ktorá vám osladí život

Cukor patrí medzi najčastejšie neresti každého z nás. Avšak všetkého veľa škodí, a tak je lepšie obyčajný biely cukor nahradiť alternatívnymi a hlavne zdravšími sladidlami. Prečítajte si, čo je stévia a ako ju využijete v kuchyni.

Čo je to stévia? Bylinka, ktorá vám osladí život

Sladšia ako cukor 

Stévia sladká je na prvý pohľad nenápadná bylinka, ktorú poznali napríklad už pôvodní Indiáni. Už v dobách dávno minulých sa využívala nielen ako sladidlo, ale aj ako liečivo. Stévia obsahuje účinné látky steviozid a rebaudiozid, o ktorých môžeme povedať, že sú až 300-krát sladšie ako cukor. Čerstvé alebo usušené lístočky majú síce sladivosť nižšiu ako látky získané z nich, ale aj tak sú 30 až 40-krát sladšie ako obyčajný repný cukor. Aj u nás si ju môžeme spestriť bylinkový záhon alebo kvetináč. 

Vhodná aj pre diabetikov 

Táto sladučká bylinka nezvyšuje hladinu krvného cukru, teda ju ocenia najmä diabetici alebo tí, do ktorých stravy má bežný rafinovaný cukor vstup zakázaný. Zakomponovať ju môžete všade tam, kde ste zvyknutí používať biely alebo trstinový cukor, lebo dnes ju viete zohnať v rôznych formách. 

Zosúladilo plné vitamínov 

Ťažko by ste našli alternatívu, ktorá vám osladí život a ešte dodá telu potrebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Znie to až neuveriteľné, ale stévia obsahuje vitamíny E, K, P, A, C a B a tiež minerály ako fosfor, vápnik, železo, horčík a ďalšie. Jej ďalším benefitom je, že je nekalorická, podporuje tiež trávenie a pocit hladu – takže je ideálna pre všetkých, ktorí držia redukčnú diétu alebo chcú obmedziť prázdne kalórie. 

Čo robiť so stéviou v kuchyni? 

Stéviu môžete využiť všade tam, kam by ste použili bežný cukor na dochutenie pokrmov. Môžete použiť čerstvú natrhanú priamo zo záhradky alebo pokojne aj sušenú, ktorú ste si v sezóne nazbierali alebo kúpili. Pridajte si pár lístočkov do šálky ranného čaju, v lete si ňou oslaďte domáce limonády a nebojte sa ňou dochutiť aj nedeľnú sviečkovú. Pre ľahšiu používanie si môžete vyrobiť aj sladučký sirup, na ktorý potrebujete len hrnček sušenej byliny a asi 500 ml vychladnutej prevarenej vody. A potom len dva dni času, aby sa všetka sladká chuť vylúhovala do vody a vznikol sladký extrakt, ktorý stačí scediť a zliať do vyvarených sklenených fľaštičiek.

To by mohol byť aj pekný a zdravý darček pre vašich blízkych, nie? 

Zdravší variant výživových doplnkov 

Užívate v dobrej viere každé ráno najrôznejšie výživové doplnky? Verte, že pre lepšiu chuť bývajú dosladené cukrom celkom často. Poobzerajte sa po zdravšej alternatíve, kde je cukor nahradený práve stéviou. V chuti žiadny rozdiel nespoznáte. 

Odporúčame sa zamerať na stévii vo výživových doplnkoch pre deti. Pri nich je obzvlášť dôležité nepodporovať konzumácii cukru, ale zároveň ich dokázať nalákať na príjemnú príchuť, aby výživový doplnok neodmietali. 

Teraz už viete, čo je to stévia. Bylinka, ktorá si nájde miesto na vašej záhradke, ale aj ako vhodnejší variant v zložení výživových doplnkov. Vyskúšate ju? 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa