Céčko a Déčko: tie najdôležitejšie vitamíny pre detské zuby

Už o nich viete, že ide o cenných pomocníkov na podporu imunity. Okrem toho majú ešte jednu dôležitú úlohu: vitamín C a vitamín D sú základné vitamíny na zuby pre deti.

Céčko a Déčko: tie najdôležitejšie vitamíny pre detské zuby

Čo treba vedieť o vitamíne C:

Jednou z jeho úloh je podpora tvorby kolagénu, ktorý je okrem iného súčasťou zubov. Popri tom je Céčko veľmi dôležité aj pre ďasná a mäkké tkanivá v ústach. To sa vedelo už kedysi, keď si námorníci brali na svoje niekoľkomesačné plavby hlavne sud kyslej kapusty, ktorá im vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáha udržať si zdravý chrup.

Ako na zuby pôsobí vitamín D:

Vitamín D sa podieľa na procese ukladanie vápnika do kostí a zubov. Vápnik z našej stravy by sa bez jeho pomoci do zubov nedostal. A pretože je stavebnou hmotou celého zuba (alebo kosti), je tu absolútne nevyhnutný. Vitamín D je preto dobré dopĺňať už vo chvíli, kedy sa prvé zúbky len začínajú vyvíjať a tiež vo veku, kedy sa mliečne zuby menia za stály chrup. Ani v dospelosti na neho však nezanevrite – jeho úloha je pre kvalite zubov nenahraditeľná.

Oba vitamíny sú súčasne úžasným prostriedkom na podporu imunity a všetci by sme mali poctivo myslieť na ich príjem.

Deti konzumujúce jahody

Kde získať spomínané vitamíny na zuby pre deti?

Čo sa týka vitamínu C, je to celkom jednoduché: základom je päť porcií ovocia a zeleniny denne. Je nutné byť svedomití a skutočne si ovocie a zeleninu dopriať, pretože v iných druhoch potravín už céčka veľa nenájdeme. Ak sa rozhodnete vitamín C doplňovať formou výživových doplnkov, neprekračujte dávkovanie. Vitamín C je rozpustný vo vode, čo znamená, že telo ho počas dňa dokáže spracovať len určité množstvo a zvyšok sa zbytočne vylúči.

Zdroje vitamínu D plávajú v mori. Rybí tuk je overeným zdrojom vitamínu D a navyše aj omega-3. Deti by mali ryby konzumovať 3x týždenne, pretože v iných potravinách už toľko Déčka nenájdete. Aj to je však možné užívať aj inak – v tabletách alebo v už spomínanom rybom tuku v kapsulách. Pre deti odporúčame ten s príchuťou, aby ich ovocná vôňa nalákala a kapsuly skutočne zjedli.

Zamerajte sa aj na vápnik

Teraz už viete, že o správne ukladanie vápnika do kostí a zubov sa stará vitamín D. Je teda viac než výhodné užívať ich spoločne – či už v jedálničku alebo vo výživových doplnkoch. Veľa vápnika obsahujú ryby a samozrejme aj mliečne produkty. Je dobré naučiť deti ich jesť čo najskôr, aby si na ne privykli. Ide totiž o to, že tak cenné zdroje vápnika je žiaduce konzumovať po celý život a deti by si na túto rutinu mali navyknúť čo najskôr.


 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa