Čo spôsobuje nedostatok vitamínu B12 a na ktoré ďalšie Béčka sa zamerať?

Vitamín B je neoddeliteľnou súčasťou výživy. Poznáme ich hneď niekoľko a v tomto článku sa zameriame najmä na to, čo spôsobuje nedostatok vitamínu B12.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu B12 a na ktoré ďalšie Béčka sa zamerať?

O vitamíne B všeobecne

Vitamínov skupiny B poznáme celkovo osem. Navzájom sa od seba v niečom líšia, zároveň sú si v niečom podobné. Spoločné majú to, že majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu. To môže znamenať mnoho vecí. Napr. dobrý dopad na našu psychiku a energiu, zároveň podporia aj fyzickú kondíciu. Podieľajú sa na správnom fungovaní metabolizmu a využití makroživín v organizme.

Ich zdroje sú najrôznejšieho pôvodu – obvykle mäso, vnútornosti, vajcia, mliečne produkty, ale napríklad aj droždie. Samozrejme tiež zelenina, obilniny a strukoviny. 

V tomto článku sa podrobnejšie dozviete, ako sú na tom vitamín B12 a kyselina listová. Účinky sú totiž trochu iné a tiež je dôležité vedieť, v akej životnej situácii ich potrebujeme doplniť o niečo viac. 

potraviny bohaté na vitamín b

Problém s vitamínom B12

Vitamín B12, alebo tiež kobalamín, nájdeme najmä v živočíšnych zdrojoch. Tými sú pečeň a iné vnútornosti, mäso, vaječné žĺtky alebo mliečne produkty. Z toho vyplýva, že nedostatkom vitamínu B12 sú ohrození vegáni a vegetariáni. Ale aj keď mäso jete, pamätajte na to, že pre potrebný príjem kobalamínu je podstatné zjesť aj adekvátne množstvo mäsa. Stručne povedané – jeden kurací plátok za týždeň nestačí. 

Nedostatok vitamínu B12 sa preto týka všetkých, ktorí nemajú kvalitný jedálny lístok alebo sa v jedle zanedbávajú. 

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu B12? 

Aby ste sami na sebe poznali, čo spôsobuje nedostatok vitamínu B12, potrebovali by ste vešteckú guľu. Prejavy začínajú podobne, ako mnoho iných problémov – únava, malátnosť, nevoľnosť alebo vyčerpanie. Špecifické sú potom neuropatické prejavy, napr. mravčenie a brnenie. Vplyv to môže mať aj na málokrvnosť.

Je to dané tým, že kobalamín je dôležitý pre zdravý vývoj nervovej sústavy a správnu krvotvorbu. 

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová – účinky majú podobné a predsa sa líšia

V tomto článku sme si zhrnuli to najdôležitejšie. Ak máte pocit, že ste vyčerpaní a bez života a zároveň sa domnievate, že váš jedálny lístok môže byť chudobný na vitamín B, skúste sa zamerať na ich doplnenie. Ako sme spomínali, ide to vitamíny rozpustné vo vode, a tak je lepšie zabezpečiť si rozumnú dávku dlhodobejšie, než vysoké množstvo jednorazovo.

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa