Vitamín B pre deti prispieva k správnemu fungovaniu mozgu

Snažíte sa podporovať vývoj svojich detí všetkými možnými spôsobmi? Potom by vás mohlo zaujímať pár praktických informácií o vitamíne B pre deti.

Vitamín B pre deti prispieva k správnemu fungovaniu mozgu

Živín, ktoré je možné doplňovať, je veľké množstvo

A človek v tom môže mať pekný zmätok. Nie div – okrem vitamínov pre deti sú tu napríklad minerály, probiotiká, vláknina, alebo omega-3. 
Riaďte sa jednoduchým pravidlom: kvalitná pestrá strava deťom pokryje všetky potrebné živiny.

Ak nemá dieťa alergiu alebo iný vážny dôvod, nevynechávajte žiadne potraviny. Dôležité je ovocie, zelenina, chudé mäso a najmä potom ryby.

Dbajte na to, aby sa striedala široká škála príloh vrátane strukovín. Z nápojov voľte najmä čistú vodu. Tento článok je však zameraný na vitamín B pre deti, takže, čo by ste o ňom mali vedieť?

Vitamínov B je celá skupina

Nejde o jediný vitamín B, ale o tzv. B-komplex čiže vitamíny skupiny B. To, čo majú spoločné, je pozitívny vplyv na vývoj mozgu. Každý si ale stojí sám za seba a preto sú aj zdroje vitamínov B trošku odlišné. 

Béčka obsahujú vo veľkej miere celozrnné obilniny, strukoviny, mäso a vnútornosti, ale aj zelenina. Zaujímavý zdroj vitamínu B sú napríklad kvasnice. A preto platí to, čo sme spomínali – čo najpestrejšia strava pokryje potrebnú dávku. 

Ukladá sa vitamín B pre deti do zásoby?

Tento druh vitamínu je rozpustný vo vode. To nám napovedá, že nie je zložité ho získať, ale zároveň sa v tele nerobia dlhodobé zásoby Béčka. Podobne, ako je tomu napríklad pri vitamíne C, sa prebytočné množstvo vylúči močom. Nedáva preto zmysel doplňovať príliš vysoké dávky – radšej sa zamerajte na dlhodobé užívanie v rozumnej miere.

puzzle mozog

Ako deťom prospieva?

Prečo je dôležité dopĺňať deťom vitamíny? Už sme písali o tom, že najdôležitejšou úlohou Béčka je podpora vývoja a funkcie mozgu a nervovej sústavy. Okrem toho je potrebný pre stav našich slizníc a pokožky. Určite si spomeniete, že ste ako deti dostávali na afty práve vitamín B. 

Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné na metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín. V neposlednom rade pomáhajú proti únave a stresu, čo však oceníme skôr my dospelí. 

Hľadáte najdôležitejšie vitamíny a minerály pre deti? TIP: pre maximálnu podporu vývoja mozgu detí pridajte k vitamínu B tiež omega-3 kyseliny. Najmä kyselina DHA je pre tých najmenších ohromne cenná!

Doplňujte s deťmi Béčko múdro

Dôležité sú pre nás totiž tak živočíšne, ako aj rastlinné zdroje vitamínu B. A ako na to? Napríklad taká kaša na raňajky z celozrnných obilnín alebo ovsených vločiek zasýti, a zároveň deti zásobí živinami. Na obed to môže byť dusená pečeň so zeleninou, alebo polievka s drožďovými knedličkami. 

Vitamín B skrátka doslova prechádza žalúdkom. Vymyslite pár receptov bohatých na vitamín B pre deti a uvidíte, že porastú ako z vody!

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa