Jedálniček pre dojčiace matky: ako ho zostaviť, aby v ňom nič nechýbalo?

Tehotné a dojčiace mamičky by mali jesť za dvoch. Nie však čo sa týka veľkosti porcie, ale prísunu živín. Poďte si prečítať, ako môže vyzerať jedálniček pre dojčiace matky a či je potrebné niektoré potraviny vyradiť.

Jedálniček pre dojčiace matky: ako ho zostaviť, aby v ňom nič nechýbalo?

Ako je to s tým jedením za dvoch?

Určite ste tento výrok počuli veľakrát. Neznamená to ale, že tehotná či dojčiaca žena by si mala dať dve porcie knedlí. Myslí sa tým to, že počas tohto krehkého obdobia potrebuje mamička zvýšený prísun makroživín i mikroživín, pretože zásobuje nielen seba, ale aj bábätko. 

Ako sa k tomu postaviť? Jedzte dvakrát viac zeleniny a ovocia, doprajte si chudé mäso a mliečne produkty, aby ste mali dostatok bielkovín. Ochutené nápoje vymeňte za čistú vodu. Jedzte pravidelne a častejšie skôr menšie porcie. A myslite aj na to, aby dané jedlo bolo výživné. Aby to nebola len čistá biela múka, ale tiež zásobáreň vlákniny, minerálov a vitamínov.

Kofeín s rozumom

Málokto si vie predstaviť život bez kávy, hlavne mamičky, ktoré toho majú až nad hlavu. Kvôli dojčeniu sa káve nemusíte úplne vyhýbať. Určité množstvo kofeínu však do mlieka prestupuje, preto je rozumné dať si maximálne dve šálky denne.

Nezabúdajte na to, že kofeín obsahuje aj široká škála čajov, limonád a ďalších nápojov. Aj tieto zdroje sa počítajú!

Na aké živiny si dať pozor?

Ukázalo sa, že až polovica mamičiek má v materskom mlieku nedostatok omega-3 mastných kyselín. Potrebuje ich tak jej vlastné telo, ako aj organizmus bábätka. Omega-3 mastné kyseliny v tehotenstve prospievajú mamičke aj bábätku. Jedálny lístok pre dojčiace matky by preto mal byť bohatý na ryby, prípadne rybí tuk. Vďaka nemu doplníte aj vitamín D na podporu imunity.

Aj po pôrode je fajn doplňovať kyselinu listovú vo forme folátu. Už od tehotenstva sa odporúča užívať pre vývoj mozgu bábätka. A pretože tento vývoj búrlivo pokračuje v rannom období života, nie je na škodu kyselinu listovú užívať aj počas dojčenia.

Preventívne sa vyhnite len nezdravému jedlu

Dávno neplatí, že jedálniček pre dojčiace matky sa musí vyvarovať potravín, ktoré nadúvajú, ako je kapusta alebo strukoviny. Materské mlieko sa tvorí z krvi, nie obsahu žalúdka a ak mamičku trápi nadúvanie, nemusí sa to týkať bábätka. Samozrejme, že ak zistíte, že niektorá potravina vám alebo dieťaťu vadí, nemusíte ju jesť. 

gumové medvedíky

Z preventívnych dôvodov obmedzte len konzumáciu vyprážaných, priemyselne spracovaných potravín, alkoholu a ďalších typických nerestí. Platí pravidlo, že také jedlo nie je zdravé pre nikoho, a hlavne nie pre dojčiace mamičky.
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa