Kalcium pre deti doplňte vitamínom D

A viete prečo? Čítajte pozorne ďalej. Dozviete sa, na čo je dobré kalcium pre deti a ako je to s tým vitamínom D.

Kalcium pre deti doplňte vitamínom D

Vápnik, čiže kalcium

Patrí medzi najviac zastúpené prvky v ľudskom tele. Väčšina je uložená v kostiach a zuboch, kde zodpovedá za ich odolnosť, hustotu a kvalitu. Vápnik sa do kostí a zubov ukladá už od narodenia a tento proces prebieha po celý život.

V rannom veku je kalcium pre deti dôležité preto, že kosti rýchlo rastú a celé telo sa vyvíja. Viete, kedy neskôr hrá vápnik rovnako dôležitú rolu? V seniorskom veku, pretože v tej dobe majú kosti a zuby tendenciu strácať svoju pevnosť. 

To ale nie je všetko. Vápnik je zodpovedný za mnoho ďalších procesov:

  • Podieľa sa na správnej zrážanlivosti krvi.
  • Spoločne s horčíkom je dôležitý pre svaly.
  • Hrá rolu medzi prenosu podnetov medzi nervami a svalmi.

Kde nájsť vápnik?

Ako najhodnotnejší zdroj sa uvádzajú mliečne produkty. Má to hneď niekoľko dôvodov: sú dobre dostupné, v kuchyni s nimi možno jednoducho pracovať a najmä obsahujú okrem kalcia aj vitamín D. O pár riadkov nižšie sa dozviete, prečo na to kladieme dôraz.

Mliečne výrobky by mali byť stálicou v detskom jedálnom lístku. Základ tvoria tie bez príchuti a cukru a nezabúdajme na kyslomliečne produkty – kefíry či jogurty. Tie majú ešte jeden benefit v podobe baktérií prospešných nášmu tráveniu. 

Určite ste počuli o rastlinných zdrojoch kalcia – maku, alebo napríklad zelenine. V rámci pestrého jedálneho lístka ich rozhodne zaraďujme tiež. Ale nemožno ich považovať za bohatý zdroj kalcia pre deti, pretože vápnik z rastlinných zdrojov má v ľudskom organizme pomerne nízku vstrebateľnosť. Museli by sme teda zjesť skutočne veľa makových buchiet, aby sme pokryli potrebný príjem kalcia.

Ako je to s tým Déčkom?

Vitamín D a vápnik sú najlepší priatelia. Môžeme k nim zaradiť ešte vitamín K. Spoločne totiž majú za úlohu jednu dôležitú vec: ukladanie vápnika z krvného riečiska (kam sa vstrebe z potravy) do kostí a zubov a nie do cievnych stien, kde je jeho prítomnosť nežiaduca.

vitamín d v rybom tuku

Bolo tých výhod snáď málo? Potom máme ešte jednu. Vitamín D je veľmi dobrý pomocník na podporu imunity detí i dospelých. Zo slniečka ho nemáme dostatok a tak je len na nás, aby sme našli zdroje vitamínu D v potravinách. Okrem mliečnych výrobkov je to najmä rybí tuk.

Majú deti dostatok vápnika?

Bežná stredoeurópska strava, keď je každý deň v jedálnom lístku zaradených niekoľko bielych mliečnych výrobkov a niekoľkokrát do týždňa aj ryby, zabezpečuje dostatočné množstvo kalcia pre deti. Na spomínanú pestrosť by sme ale skutočne nemali zabúdať. Ak nemusí dieťa držať diétu napr. z dôvodu alergie na bielkovinu kravského mlieka a ak konzumuje mliečne výrobky, nie je potrebné kalcium doplňovať. Namiesto toho sa zamerajte skôr na vitamín D a skúste napríklad kvalitný rybí tuk pre deti.
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa