Zdravý jedálniček pre deti by mal dvakrát týždenne obsahovať ryby

Je na to jasný dôvod: deti pre svoj vývoj potrebujú omega-3 kyseliny, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybom tuku. Odporúčania na zdravý jedálniček pre deti s ním počítajú veľmi často. Počítajú s ním však aj rodičia?

Zdravý jedálniček pre deti by mal dvakrát týždenne obsahovať ryby

Prečo do detského jedálnička patrí toľko rýb?

Kvôli tomu, že nič nie je väčším zdrojom omega-3, než rybí tuk. Omega-3 si naše telo nevyrába samo, napriek tomu sa bez neho nezaobíde. Na čom sa mastné kyseliny podieľajú?

  • na vývoji mozgu a nervovej sústavy,
  • prospievajú zraku a očiam,
  • sú dôležité pre srdce a cievy. 

Zdravý jedálniček pre deti je pekný plán. Dá sa ho však poctivo dodržiavať?

Mnoho rodičov bojuje s tým, že ryby deťom skrátka nechutia. Nemožno opomenúť aj fakt, že sú pomerne drahé a v malých obciach ich naviac často nezoženiete vôbec. Do určitej miery si možno vystačiť s tuniakom v konzerve, čerstvé ryby to však nenahradí.  

Stále viac rodičov sa preto uchyľuje k celkom múdremu riešeniu: deťom podávajú rybí tuk. Práve tuk v sebe koncentruje omega-3 kyseliny, a pokiaľ siahnete po tom, ktorý je v kapsulách, napríklad aj s príchuťou, dostanete do detí potrebné živiny pomerne elegantným spôsobom.   

Stále však apelujeme na to, aby rodičia skúsili pripravovať doma rybu pravidelne. Prospieva nielen deťom, ale aj dospelým. Je ľahko stráviteľná a okrem omega-3 obsahuje i vápnik a vitamín D.

Vitamín D rozhodne neprehliadajte 

Okrem mastných kyselín je rybí tuk nesmierne bohatý na vitamín D – osvedčený prostriedok na podporu imunity detí i dospelých. Pokiaľ vám azda ešte chýbal nejaký dôvod na to, aby ste do jedálnička vašej rodiny zaradili viac rýb, už ho nehľadajte. 

Získať vitamín D nie je také jednoduché, vo vajíčkach a mliečnych produktoch je ho pomerne málo. V tučných rybách je ho však dostatok. A bez vitamínu D sa naša imunita nezaobíde! 

Ako na jednoduchý, ale zdravý jedálniček pre deti?

K pokrmom z rýb môžeme zaradiť napríklad aj domácu rybaciu nátierku. Špecifickú rybaciu chuť zjemní poriadna porcia byliniek alebo trocha cesnaku. Možno ju pripraviť napríklad aj z lososa, ktorý v súčasnosti patrí medzi najobľúbenejšie ryby u nás a je bohatý aj na omega-3.

Ani rybacia polievka sa nemusí podávať len na Vianoce. Vyskúšajte ju pripraviť so zemiakmi, koreňovou zeleninou a kvapkou smotany. Na miesto rybích hláv však urobte vývar z filetu. Rybacia polievka je jemná a deti tak ani neucítia, že práve jedia rybu. 

domáca rybacia nátierka - ilustračný obrázok

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa