Nedostatok železa u detí a ďalšie, často chýbajúce živiny

Výživa najmenších by mala byť plnohodnotná. Čo ale keď predsa len niečo chýba? Najčastejšie sa stretávame s nedostatkom železa u detí.

Nedostatok železa u detí a ďalšie, často chýbajúce živiny

Nedostatok železa u detí sa môže objaviť veľmi skoro

A to už v dojčenskom období. Uvádza sa, že do 6 mesiacov plne pokryje potreby železa materské mlieko alebo umelá výživa. V pol roku bábätka je vhodné začať s príkrmami. Okrem iného práve preto, že potreba železa stúpa a pomôcť dohnať prípadný deficit má mäso a iné zdroje železa v strave.

Odporúčame zaradiť mäso už relatívne skoro. Nie je nutné zavádzať dlhé týždne či mesiace len zeleninové príkrmy a na mäso čakať. Ak dieťa pevnú stravu toleruje a nemá alergie alebo iné zdravotné problémy, je možné pridávať mäso v rozumnej miere už po 2–3 týždňoch od prvých príkrmov.

Aké sú zdroje železa?

Ako sme spomínali, snáď najdôležitejšie je mäso. Platí jednoduchá pomôcka – čím tmavšie mäso je, tým viac železa obsahuje. Dbajte preto na pestrosť a nezostávajte len pri hydinovom mäse. Pamätajte na hovädzie, jahňacie, teľacie alebo zverinu z overených zdrojov. 

Celkovo bohatý na živiny je vaječný žĺtok. Zároveň ide o častý alergén. Pri jeho zavádzaní buďte preto opatrní. Nemusíte sa ale ani obávať a pridanie žĺtka do jedálneho lístka zbytočne odkladať.

Pri vajíčkach dajte dobrý pozor na tepelnú úpravu. Nedostatočne uvarené vajcia patria medzi najčastejšie zdroje salmonelózy!

Železo je možné získať aj zo strukovín, celozrnných produktov, orechov a semienok. Vo vhodnej úprave sú dobré aj pre malé deti, myslite len na to, že obsahujú veľa vlákniny, s ktorou sa to nemá u detí preháňať.

Ďalšou chýbajúcou živinou sú omega-3

Aj mastné kyseliny omega-3 získava dieťa z materského a umelého mlieka (odporúčame overiť v zložení výrobku). Problém je v tom, že aj samotné mamičky majú často nedostatok omega-3. Je to hlavne dôsledok nízkej konzumácie rýb. Deťom sú ponúkané zriedka a v mnohých prípadoch nie sú naučené ich jesť. 

Rybie mäso by sa malo v jedálnom lístku detí i dospelých objaviť 2-3× týždenne. Na omega-3 sú bohatšie tučné morské ryby. Práve rybí tuk je zdrojom mastných kyselín, ale i vitamínu D.

Omega-3 majú veľký vplyv na vývoj a funkcie mozgu a nervovej sústavy. Prospievajú srdcu a cievam a majú pozitívny dopad na kvalitu zraku. Tieto mastné kyseliny potrebujeme už od prenatálneho obdobia až do konca života!

Doplňujte i vitamín D

Nedostatok železa u detí sa rieši rovnako často, ako nedostatok vitamínu D. Aj keď nám k nemu pomáha slnko, nestačí to. Žijeme v takom podnebí, kde nie je počas roku dostatok slnečných dní, ktoré by zabezpečili aj potrebné množstvo vitamínu D.

Vitamín D je veľmi podstatný pre dobrú obranyschopnosť detí a dospelých. Okrem toho je potrebný pre kvalitu kostí a zubov a pomáha telu správne hospodáriť s vápnikom. 

Déčko sa výborne doplňuje s rybím tukom. V jednej kapsule tak získate vitamín D na imunitu detí, ako aj omega-3 pre bystrý mozog a silné srdce.


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa