Prečo je dôležité dopĺňať deťom vitamíny na zuby a ďasná?

V prvých rokoch života sa telo vyvíja tak rýchlo, ako už nikdy v neskoršom veku. Nie každý rodič sa však venuje starostlivosti o detský chrup svedomito. Prečítajte si, prečo je dobré myslieť mimo iného aj na vitamíny na zuby a ďasná.

Prečo je dôležité dopĺňať deťom vitamíny na zuby a ďasná?

Svoju rolu hrá výživa dieťaťa

Pre každé dieťa je potrebná pestrá strava obsahujúca vitamíny na zuby a ďasná. O to viac v období, kedy sa prvý chrup ešte len vyvíja. Základnou stavebnou hmotou zubov je vápnik, a preto odborníci neustále pripomínajú, aby deti jedli dostatok mliečnych potravín. Odporúčajú sa tiež ryby, ako bohatý zdroj vápnika, vitamínu D a kvalitných bielkovín. Samozrejmosťou je potom čo najviac druhov ovocia a zeleniny. 

Pozor na ovocné džúsy! Jednak obsahujú množstvo cukru, ale tiež kyselín, ktoré škodia zubnej sklovine. Deti by ich ideálne mali konzumovať len príležitostne a potom sa napiť čistej vody, aby sa kyseliny spláchli.

Vápnik a vitamín D: dokonalá dvojka pre zdravý úsmev

Tieto dve živiny totiž spolupracujú. Vitamín D pomáha s ukladaním vápnika do zubov a kostí. Na dopĺňanie Déčka by sme mali myslieť počas celého roka a obzvlášť dôležité je to od jesene do jari. Kvôli menšiemu množstvu slnečného svitu sa nám v koži netvorí dostatok vlastného vitamínu D.

Najlepší zdroj vitamínu D je rybí tuk. Vyskúšajte napríklad rybí tuk pre deti s príchuťou!

upečená ryba

Čistite už od prvého zúbka

Možno sa to zdá ako vtip, ale skutočne by sme mali čistiť aj ten jeden jediný prvý zúbok, ktorý zatiaľ iba klíči. Ide o to, že sa okolo neho usadzuje zubný povlak – zdroj baktérií, ktoré môžu spôsobiť podobné ťažkosti, ako majú dospelí. Okrem toho čistením zabránime tvorbe zubného kameňa

Vo chvíli, kedy je v pusinke zúbkov viac, sa zamerajme tiež na medzizubné priestory. Práve tam sa povlak usadzuje najviac. Samozrejmosťou je, aby dieťa po vyčistení zubov nejedlo a nepilo nič sladké, ideálne vôbec nič. Cukor je priamo živnou hmotou pre už zmienené baktérie. 


 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa