Viete, prečo je vitamín D dôležitý pre novorodencov?

Väčšina mamičiek vie, že vitamín D3 je výborný na podporu imunity. Vitamín D by však bábätká mali užívať ešte z jedného dôvodu: je to dôležité na vývoj kostí.

Viete, prečo je vitamín D dôležitý pre novorodencov?

Déčko v tele podporuje vápnik

Mnohé živiny v našom organizme spolupracujú a to platí aj pri vitamíne D. Ten pomáha vápniku, aby sa ukladal tam, kde je potrebný – do kostí a zubov. Vápnik je stavebnou hmotou týchto tkanív, avšak bez vitamínu D sa tam nedostane. Potrebuje skrátka pomoc. 
Vitamín D i vápnik potrebujeme po celý život. U bábätiek to má však špeciálny význam.

Hoci sa vitamín D tvorí aj v ľudskej koži, v praxi to nestačí. Na to, aby tento proces prebiehal, je potrebné, aby na kožu svietilo slnko. Nesmie byť zakrytá oblečením ani natretá krémom s UV faktorom. A tu je jadro problému: malé deti nevystavujeme priamemu slnku. A pokiaľ sú bábätká narodené v zime, nie je to vôbec možné. Vitamín D pre bábätká skrátka musíme dopĺňať, jeho vlastná tvorba nestačí. 

Ako je to s dojčením? 

Vitamín D sa dostáva do materského mlieka, čo je skvelá vec. Mamička by však mala myslieť na to, že Déčko potrebuje aj ona sama.

Pre dospelých je vitamín D rovnako dôležitý ako pre bábätká. Podporuje imunitu a stará sa o kvalitu kostí a zubov. 
Počas dojčenia si bábätko berie od matky to najlepšie. Sama preto môže byť ochudobnená o živiny. Vitamín D by sa mal dopĺňať ako u dieťaťa, tak u mamičky. 

Existujú prirodzené zdroje vitamínu D?

Vitamín D sa bábätkám väčšinou podáva formou kvapiek na lekársky predpis, a tak by to malo zostať. U starších detí a mamičiek je to inak. Mali by sa zamerať na potraviny bohaté na Déčko: ryby a rybí tuk. Ideálne je konzumovať ryby 3x týždenne. To môže pre mnohých ľudí predstavovať problém, preto sa oplatí užívať aspoň rybí tuk. Budúce mamičky sa často zajímajú o vývoj bábätka v brušku a je pre nich dôležité vedieť aké vitamíny brať v tehotenstve.

Rybí tuk pre deti je s príchuťou a určite je dobré dbať na to, aby šlo o žuvacie kapsule, ktoré netreba prehĺtať. 
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa