Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre deti? Prečítajte si náš prehľad!

Mnoho rodičov sa snaží podporovať imunitu detí ako pestrým jedálničkom, tak výživovými doplnkami. Ktoré sú však tie najdôležitejšie vitamíny a minerály pre našich najmenších a ako sa v nich orientovať?

Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre deti? Prečítajte si náš prehľad!

Poznáte vitamíny rozpustné v tukoch a vo vode?

Je celkom dobré vedieť ich rozoznať. Zatiaľ čo vitamíny rozpustné vo vode (vitamín C a vitamíny skupiny B) jednoducho doplníme, majú aj jednu nevýhodu: telo dokáže využiť len určité množstvo a tak sa zvyšok priebežne z tela vylučuje.

Vitamíny rozpustné v tukoch (vitamíny A, D, E a K) sa v tele udržia dlhšie. Bohužiaľ nie je také jednoduché doplniť ich a navyše sa nimi možno aj predávkovať. 

Čo z toho vyplýva? Všetky najdôležitejšie vitamíny a minerály by sme mali dopĺňať pravidelne, dlhodobo, ale v rozumnej miere. Vysoké dávky vitamínov nemajú u detí zmysel. Potrebujú ich však všetky a teraz sa na nich pozrieme podrobnejšie:

Aké vitamíny podporia imunitu a ktorý je dôležitý na silné kosti?

Jednotlivé vitamíny sa vo svojich účinkoch výborne dopĺňajú. Pre deti je najdôležitejší vitamín D, ktorý podporuje imunitný systém a pomáha ukladať vápnik do kostí (jeho zdrojom je rybí tuk). Podobné účinky na detskú obranyschopnosť má zároveň vitamín C

Predovšetkým na oči a dobrý zrak by deťom nemal chýbať ani vitamín A. Vitamín E je zase ceneným antioxidantom, čo znamená, že pomáha chrániť bunky tela pred škodlivinami. Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre deti sú koniec-koncov podobné tým, ktoré by mali dopĺňať aj dospelí.

deti v kuchyni

Z minerálov je najdôležitejší vápnik

Zmienili sme vápnik, ktorý je zásadný na vývin kostí a zubov a ich kvalitu v neskoršom živote. Dopĺňajte ho deťom spoločne s vitamínom D, inak jeho časť nedokáže telo dostatočne využiť. Vápnik obsahuje mnoho mliečnych produktov, ktoré by deti mali konzumovať aj z iného dôvodu: kvôli tráveniu.  

Kyslé mliečne výrobky obsahujú mnoho priateľských baktérií pre naše črevá. A tie sa zaraďujú medzi významnú súčasť imunitného systému. 

Doprajte deťom aj omega-3

Nie sú to len najdôležitejšie vitamíny a minerály, čo by deťom nemalo chýbať. Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú súčasťou zdravých tukov a naše telo si ich samo vyrobiť nedokáže. Sú naozaj dôležité na vývoj mozgu a nervovej sústavy, ale aj na srdce a zrak. 

Prečo sa na nich zamerať? Kvôli tomu,  že deti zvyčajne jedia veľmi málo rýb, môžu im omega-3 chýbať. Ostatné potraviny sú na nich celkom chudobné, a tak je ideálne dopriať deťom aspoň rybí tuk v kapsulách. Skúste napríklad tie s ovocnou príchuťou a uvidíte, ako si ho deti zamilujú!  
 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa