Vitamín D pre tehotné – poznáte tento zdroj?

Počas čakania na bábätko sa ženám odporúča zamerať sa na pestrú stravu a dostatok živín. Medzi ne patrí aj vitamín D pre tehotné. Viete ale, z akej potraviny ho najlepšie získať?

Vitamín D pre tehotné – poznáte tento zdroj?

Prečo je vitamín D pre tehotné taký podstatný? 

V prvom rade je potrebné podotknúť, že vitamín D chýba veľkej časti populácie. Za posledné desaťročia sa naše životy zmenili a čas vonku trávime menej a menej. Ako to spolu súvisí?

Prirodzená tvorba vitamínu D v organizme prebieha vo chvíli, keď na našu kožu svieti slnko. Lenže koľkokrát v roku sa opaľujeme?

Nielen, že sme väčšinu dňa zatvorení v budovách. Keď už sme vonku, obvykle kožu zahaľujeme oblečením a situácii nenahráva ani fakt, že toľko slnečných dní počas roku nemáme. V lete je to jednoduché. V zime ale často dlhé týždne čakáme na pár slnečných lúčov. Na prirodzenú tvorbu déčka preto veľmi spoliehať nemôžeme a nielen v období tehotenstva je fajn ho doplňovať. Vitamín D sa totiž prostredníctvom krvného riečiska (a neskôr materským mliekom) dostáva aj k bábätku. A to už je dobrý dôvod pamätať na jeho dostatočný príjem.

Podpora imunity a silné kosti

To sú hlavné oblasti, v ktorých nám déčko prospieva. Pre imunitný systém je vitamín D jedným z najdôležitejších. Vie aktivovať bunky imunitného systému a prinútiť ich k akcii, keď je to potrebné. Okrem toho podporuje aj dlhodobú imunitu. 

Pretože vitamín D spolupracuje na hospodárení s vápnikom v tele, vďačíme mu aj za zdravé a kvalitné kosti. Vápnik totiž tvorí ich stavebnú hmotu, ale len vďaka déčku sa sem môže z krvi uložiť. Podobne pomáha udržiavať aj zdravé zuby. 

V čom je vitamín D?

V tehotenstve má žena zvýšené nároky a tak potrebuje aj viac vitamínu D pre seba aj pre dieťa. Potravín, ktoré sú bohaté na vitamín D, ale nie je veľa. Nájdeme ho v mliečnych výrobkoch, vajíčkach alebo mäse. Lenže v pomerne malom množstve. Výnimkou sú ryby a hlavne rybí tuk – tie medzi inými potravinami s vitamínom D výrazne vynikajú. Vôbec najlepšie sú na tom tučné morské ryby.

Ryby by sa mali jesť kvôli vitamínu D, ale tiež cenným omega-3 najmenej 2× týždenne.

Spomínané mastné kyseliny omega-3 sú ďalšou živinou, ktorá okrem vitamínu D tehotným často chýba. Určite sa teda vyplatí zaostriť zrak na rybí tuk. Ten môžete jednoducho doplňovať napríklad v kapsulách. Spoločne s pestrým jedálnym lístkom tak budete mať istotu, že ste pre zdravie seba aj bábätka urobili veľkú vec.


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa