Ktoré vitamíny pred tehotenstvom by sa mali užívať? Nie je to len kyselina listová!

Príprava na príchod bábätka môže byť aj v podobe zvýšenej starostlivosti o zdravie. Sem patria aj vitamíny pred tehotenstvom. Prečítajte si, ktoré sú najdôležitejšie.

Ktoré vitamíny pred tehotenstvom by sa mali užívať? Nie je to len kyselina listová!

Plánujete bábätko? Je múdre sa pripraviť.

Žijeme hektické životy a veľakrát sa v jedle zanedbávame. Vo chvíli, keď plánujete otehotnieť, je ale dobré toto zmeniť. Dostatok živín je veľmi dôležitý z mnohých dôvodov. Vaše telo čaká záťaž a napriek tomu, že ide o záťaž pozitívneho charakteru, odporúčame nepodceňovať to. Vitamíny, minerály a ďalšie živiny čoskoro bude potrebovať aj plod, ktorý ich môže čerpať len z matkinho tela. Už takto skoro je možné povedať, že živiny by ste mali jesť za dvoch. 

Dôležité sú úplne všetky vitamíny, takže sa zamerajte na skutočne pestrú a čerstvú stravu. Napriek tomu tu spomenieme tri živiny, ktoré medzi ostatnými vynikajú:

Kyselina listová – vitamín B9

Medzi najznámejšie vitamíny pred tehotenstvom patrí kyselina listová. Tú je skutočne dobré doplňovať ešte skôr, než tehotenstvo nastane. Má preukázateľný pozitívny vplyv na vývoj plodu a najmä jeho nervovej sústavy. Prospieva aj mamičke samotnej. Zároveň je trochu problémom získať dostatok kyseliny listovej z bežnej stravy. Nájdeme ju síce v mnohých druhoch zeleniny, museli by sme ale každý deň zjesť skutočne veľké množstvo. Bohužiaľ vitamín B9 v potravinách sa ničí aj tepelnou úpravou počas prípravy. 

Vitamín B9 sa odporúča užívať aj nastávajúcim oteckom v čase pred oplodnením. Má veľmi priaznivý vplyv na ich pohlavné bunky a celkové zdravie. Väčšinou sa uvádza doba užívania približne 3 mesiace pred plánovaným tehotenstvom.

Vitamín D

Vitamín, ktorý asi najčastejšie chýba celej našej populácii. Málo trávime čas vonku a navyše žijeme v oblasti, kde slnko nesvieti dostatočne. Vplyv na tvorbu vitamínu D v našej koži má aj to, keď je zakrytá oblečením alebo natretá ochranným krémom s UV faktorom. Od jesene do jari by preto mal doplňovať vitamín D každý, u mamičiek to ale platí o to viac.

Déčko, a najmä forma vitamínu D3, podporuje správny vývoj a kvalitu kostí a zubov. V plode sa ešte len vyvíjajú a preto je dôležitý už v tomto období. Zaujímavé je, že vitamín D prestupuje do materského mlieka a dieťa z neho čerpá výhody aj po pôrode. Vôbec najznámejšou výhodou vitamínu D je podpora imunity. To potrebujeme skutočne všetci po celý rok. 

Déčko je možné výhodne doplňovať pomocou rybieho tuku. Prečítajte si, akú ďalšiu živinu s ním v jednej kapsuli získame.

Omega-3 

Nie je to vitamín, dôležité sú ale tiež, a to veľmi. Nenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú v našom jedálnom lístku nedostatkovým tovarom, pretože jeme málo rýb. Omega-3 podporujú zdravie a správnu funkciu mozgu, srdca, zraku a nervovej sústavy tiež už od prenatálneho obdobia. Opäť si zopakujeme informáciu, že vo chvíli, keď sa tieto orgány ešte len zakladajú a vyvíjajú (cca od prvých týždňov tehotenstva) hrajú omega-3 zásadnú rolu.

Spomenuli sme, že omega-3 obsahuje rybí tuk. A práve ten je tiež bohatým prirodzeným zdrojom vitamínu D. Preto odporúčame tehotným a dojčiacim ženám, ale samozrejme aj deťom doplňovať rybí tuk. Omega-3 mastné kyseliny v tehotenstve prospievajú mamičke aj bábätku.



OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa