Prečo je dôležité jesť ryby v tehotenstve? A viete, ktorým druhom sa vyhnúť?

Hovorí sa, že tehotenstvo je pre ženu jedno z najkrajších období. Deväť mesiacov nosíte pod srdcom malého drobčeka, ktorý rastie z toho, čím ho zásobujete. Mamičky, viete, prečo je dôležité jesť ryby v tehotenstve a prečo sa zamerať aj na rybí tuk?

Prečo je dôležité jesť ryby v tehotenstve? A viete, ktorým druhom sa vyhnúť?

Nedostatok omega-3 u tehotných

Štúdie ukazujú, že počas tehotenstva trpí viac ako polovica žien nedostatkom nenasýtených mastných kyselín omega-3. Pritom omega-3 sú potrebnou látkou pre organizmus každého z nás. Pozitívne ovplyvňujú mozog, zrak, ale aj srdce a cievnu sústavu ako u dospelých, tak aj u detí. Vývoj nervovej sústavy a mozgu dieťatka začína už v prvom trimestri tehotenstva. Bábätko prijíma všetky živiny cez krv mamičky. Takže ak má mamička nedostatok omega-3, nedostatok ich bude mať aj dieťatko. Preto by mali ženy dbať na kvalitný jedálniček - omega-3 ovplyvňujú vývoj bábätka už v brušku.

Počas tehotenstva aj dojčenia sú ale dôležité aj iné živiny. Z vitamínov je to predovšetkým vitamín D, ktorý podporuje imunitný systém mamičky aj bábätka. Pre deti je potom podstatný ešte v jednej veci – pomáha totiž ukladať vápnik do kostí a to je v dobe rastu zásadné. Dbajte teda nielen na pravidelný príjem vápnika, ale aj vitamínu D. Lepšiu kombináciu nenájdete! Viete, aké ďalšie vitamíny brať v tehotenstve? 

Čo sa týka minerálov, venovali sme im celý článok. Toto sú tie najdôležitejšie minerály pre deti. Zrejme ste počuli ešte o jednom vitamíne: kyseline listovej, čiže vitamínu B9. Hoci sa vyskytuje v mnohých potravinách a najmä v listovej zelenine, je celkom zložité zjesť jej dostatočné množstvo každý deň. Vitamín D a vitamín B9 sú tie najlepšie tehotenské vitamíny. 

Kvalita rýb hrá dôležitú rolu

Ideálne je, ak do jedálnička zaradíte rybie pokrmy aspoň 3-krát týždenne. „Jesť za dvoch“ by sme si nemali predstavovať ako dvojitú porciu obeda, ale skôr ako dvojnásobný príjem živín. Omega-3 totiž prospievajú mamičke aj dieťatku. Obzvlášť počas tehotenstva dbajte na to, aby boli potraviny, a najmä ryby, čo najkvalitnejšie. Kupujte ich ideálne chladené. Dobrý tip sú aj mrazené ryby, ktoré sú označené ako mrazené na mori. Uchovávajú si väčšinu cenných látok a predovšetkým sú lacnejšie. Pozor si ale dajte na ryby, ktoré sa tvária ako chladené, ale v skutočnosti sú už rozmrazené.

Nie všetky ryby môžete v tehotenstve jesť

Nie všetky ryby sú tie pravé. Sú niektoré druhy, ktoré by ste si mali minimálne po dobu deviatich mesiacov odoprieť (ideálne aj počas dojčenia). Niekoľkokrát týždenne si môžete pochutnať na lososovi, treske alebo krevetách. Zo sladkovodných rýb napríklad na kaprovi či pstruhovi.

V tehotenstve sa často odporúča rybí olej. Nemusíte sa báť - je bez vône aj pachuti. Dokonca existuje rybí olej s príchuťou. Výhodou je, že okrem omega-3 mastných kyselín je tiež zdrojom vitamínu D. Keďže je vitamín D rozpustný v tukoch, skvele sa vstrebe a v organizme využije. Prečítajte si toho o rybom tuku viac! Zaujímalo by vás, v čom je vitamín D? Okrem rýb sú to vajíčka alebo mliečne produkty. Koncentrácia Déčka je tu ale nižšia, než práve v rybom tuku.

 

Aké ryby v tehotenstve určite nejesť?

  • z morských žraločie mäso, makrelu alebo mečiara
  • zo sladkovodných zubáča a šťuku

Zo všetkých rýb obsahujú najviac ortuti. Dospelým nevadí, ale detský organizmus si s touto látkou nedokáže veľmi dobre poradiť.

Surové, nakladané alebo tepelne upravené?

Rozhodne tepelne upravené! Milovníčky sushi a ďalších špecialít zo surových rýb musia na dlhšiu dobu svojej chúťky zahnať niečím iným. A čo údené ryby? Často sú ryby údené iba studeným dymom, čo znamená, že neprešli žiadnou tepelnou úpravou, tým dajte teda tiež červenú.

Najjednoduchšie riešenie so zárukou

Máte žalúdok ako na vode alebo vám ryby skrátka nie sú po chuti? Skvelou alternatívou, ako zabezpečiť pravidelný prísun omega-3, je rybí olej v kapsulách. Nepocítite jeho pachuť a aj keď vám bude napríklad nevoľno, budete mať istotu, že ste potrebné nenasýtené mastné kyseliny telu doplnili.

Výživové doplnky s rybím tukom prechádzajú prísnymi kontrolami kvality. Nesmú obsahovať nič, čo by nebolo v zložení na obale. Máte tak istotu nielen v obsahu omega-3, ale aj v tom, že výrobok neobsahuje nežiaduce látky.

Rybí tuk a bábätká

U detí hrajú omega-3 zásadnú úlohu už od prenatálneho vývoja. V tom čase sa zakladajú orgány a dochádza k ich veľmi rýchlemu vývoju. Už vtedy sú omega-3 potrebné pre správnu funkciu mozgu a nervovej sústavy a samozrejme aj srdca a zraku. Po narodení sa malé dieťa musí naučiť obrovské množstvo informácií a znalostí. Nikdy neskôr už mozog nepracuje tak intenzívne. Preto odporúčame omega-3 aj pre školákov. Je dobré vedieť, čo sú to kyseliny EPA a DHA a prečo je zásadný správny pomer týchto mastných kyselín. 

Rovnaké je to s vitamínom D. Už od počiatku bytia podporuje imunitný systém a zdravé kosti a zuby. Vitamín D pre novorodencov je dôležitý aj preto, že by sa nemali vystavovať slnku. Z toho dôvodu je vlastná syntéza vitamínu D nižšia. Ešte viac zaujímavostí sa dozviete v článku o strave detí a mamičiek behom dojčenia. 

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pre celú rodinu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa